
Frontfaget kom i havn etter rekord rask mekling. Rammen i dette oppgjøret ble på 4,4%. Denne rammen vil som vanlig danne grunnlaget og være bestemmende for den økonomiske ramme i KS, Stat og Oslo. Hvordan vil fordelingen mellom de forskjellige trinnene i lønnstabellen for KS området bli. Vil det bli en lavtlønnsprofil, vil de med høyest utdanning bli vinnere? Det er disse spørsmålene det i størst grad knytter seg spenning til. Det som uansett er viktig for våre medlemmer er at det som skjer i sentrale forhandlinger må reflekteres i de lokale forhandlingene slik at også ledere i barnehage og skole vil oppleve reallønnsvekst etter årets lønnsoppgjør.
Vårt eget sentralstyre vedtok sin innstilling til kravprofil til alle tariffområdene på sitt møte 12-13 februar. Dette danner grunnlaget til vårt krav som er overlevert YS-K, sammen med krav fra alle de øvrige forbundene, som igjen er grunnlaget for YS sitt felles krav. Kravet overleveres ved forhandlingsstart kl.1200 24.04. Hvis vi skal unngå mekling så er fristen for å komme til enighet kl.2359 30.04.
Men årene med mellomoppgjør inneholder også andre viktige forhandlinger. Disse forhandlingene foregår i november og desember, og inkluderer de sentrale forbundsvise særavtalene vi er part i, det vil si SFS2213 og SFS2201.
For våre medlemmer som omfattes av disse avtalene, er de like viktige uansett hvilken medlemsgruppe de tilhører. SFS2201 omhandler SFO- og barnehageledere mens SFS2213 omhandler ledere i skole, både grunnskole og videregående skole. I tillegg regulerer den arbeidstiden/arbeidsåret til det pedagogiske personalet. Den er derfor den viktigste tariffavtalen for alle som arbeider i skolen. Som en del av forberedelsen til disse forhandlingene vil det gjennomføres en medlemsundersøkelse som del av et forskningsprosjekt vi har bestilt av NTNU.
Vi ønsker å se på den delen av avtalen som omfatter oss som arbeidstakere. Det vil si punktene 8.1 og 8.2. Dette i kraft av at vi er ansatte i kommuner og fylkeskommuner. Vi er i tillegg ledere, og forvalter derfor avtalen på vegne av kommunene. Det er utfordrende å balansere rollene som arbeidsgiver og arbeidstaker. Mange av våre medlemmer ser avtalen kun fra arbeidsgivers perspektiv og glemmer at de også er arbeidstakere og en del av avtalen. Vi må jobbe for å få våre medlemmer til å bruke rettigheten som avtalen gir dem, spesielt de delen som beskytter dem som arbeidstakere. Vi vet gjennom egne undersøkelser at et fåtall av våre tillitsvalgte har deltatt i drøfting av størrelsen på ledelsesressurs på de respektive skolene i alle landets kommuner/fylkeskommuner. Størrelsen på ledelsesressurs er under sterkt press og blir brukt som et virkemiddel for å få kommunenes budsjetter til å balansere. Redusering av ledelsesressursen på skolene er et økonomisk virkemiddel, og det mest bekymringsfulle er at dette skjer uten drøftinger og derfor er et brudd på SFS2213. Den forskningen som skal gjøres er derfor av stor betydning for de kommende forhandlingene av ny eller prolongert avtale i november 2025. Vi er avhengige av at faktaunderlaget inn i forhandlingene gir oss gode argumenter for å kunne bedre avtalen. For at ledere i norske skoler får gode nok rammebetingelser i form av nødvendig tid, til å løse oppdraget på en god måte.
Det vil i siste instans være elevene som blir skadelidende, hvis vi ikke får de ressursene vi trenger for å kunne løse oppdraget på en forsvarlig måte. Vi i Skolelederforbundets forhandlingsdelegasjon, er derfor helt avhengig av at dere som blir spurt om å delta i undersøkelsen svarer ut denne. På forhånd takk.