I årets siste utgave av Skolelederen kan du blant annet lese om hvordan Atlanten videregående skole over tid har jobbet systematisk for å skapet et trygt og godt læringsmiljø ved skolen. Det har blant annet resultert i at skolen i dag har svært lave mobbetall og bortimot null frafall.
Atlanten vgs startet med VIP Makkerskap i 2015. Kontaktlærer Ann-Kristin Mjøen i klasse 1ST2 forteller at elevene blir godt kjent i makkergruppene, lærer seg å snakke godt sammen og bidrar mer i timene enn før. (Foto: Trude Witzell)
I denne utgaven kan du også lese et intervju med barnehagestyrer Anne Gundersen, som ble den første som ble tildelt SkolelederforbundetsViktigste Leder-pris: – Vi jobber med barn, ikke med ting. Vår viktigste jobb er å sørge for at barna har det bra og ivareta deres behov for omsorg, lek og læring. Min jobb er å sørge for at vi lykkes med det, sier hun i intervjuet.
Anne Gundersen har jobbet i barnehage i hele sitt yrkesaktive liv. I september ble styreren i Sand barnehage den første som mottok Viktigste Leder prisen fra Skolelederforbundet. (Foto: Ole Alvik)
Trygghet, mestring, motivasjon og glede over å lære nye ting står i fokus for læringsarenaen «Smiå» på Gossen i Aukra kommune. Etter halvannet års drift kan ansatte og elever se tilbake på mange gode læringsopplevelser. Hva de gjør og hvordan, kan du lese om i reportasjen Bygger mestring, motivasjon og framtidskompetanse gjennom praktisk læring.
Sløying av fisk er grunnleggende kunnskap for kystungdom. Her får Finn S. Blomvågnes innføring av lærer Gunnar Bentz Høgseth. (Foto: Tor Arne Aasen/Aukranytt)
Det er en sammenheng mellom elevenes leseferdigheter og skoleledelsens støtte. Det kan du lese mer om i artikkelen Skoleledere skal hjelpe elever til å lese mer.
Unni Fuglestad, universitetslektor i lesevitenskap, og Johanne Ur Sæbø, førsteamanuensis i lesevitenskap, ved Nasjonalt lesesenter reiste i høst rundt om i hele landet for å lansere den nasjonale satsingen på lesing, Tid for lesing. (Foto: Trude Witzell)
Hva bør skoleledere være oppmerksomme på når de prøver å engasjere medarbeidere til å lede utviklingsarbeid? Det kan du få nyttige svar på i artikkelen Lærere som ledere av utviklingsarbeid. Fagartikkelen er skrevet av Bjørn Bolstad ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Universitetet i Oslo.
Bjørn Bolstad er seniorrådgiver ved FIKS ved UiO. Han har tidligere jobbet 30 år i norsk skole som rektor, undervisningsinspektør og lærer, og han har utgitt flere bøker om pedagogiske emner. (Foto: UiO)
Relaterte artikler
Nytt styringsdokument for arbeid med sikkerhet og beredskap
Kunnskapsdepartementet har oppdatert sitt styringsdokument for arbeidet med sikkerhet og beredskap i vår sektor. I det nye dokumentet kan du lese de helt overordnede og nasjonale føringene for det viktige arbeidet vi må gjøre lokalt for å være påkoblet og forberedt i vår urolige tid.
Norske skoler har jobbet iherdig med tverrfaglige temaer de siste årene, men ny forskning viser at elevene trenger hjelp til å navigere komplekse samfunnsspørsmål.