En bro er lett å tegne – men ikke å bygge

Øystein Gilje, Professor, ILS og faglig leder i FIKS

Arbeidet med å bygge bro mellom forskning og praksis i Skole-Norge er ingen ny øvelse. I en rekke prosjekter, satsinger og strategier har målet vært å skape mindre avstand mellom teori og praksisbasert kunnskap. Skolene oppfordres til å ta i bruk forskningsbasert kunnskap. Universiteter og høgskoler forventes å skape en mer praksisnær lærerutdanning. Forskning viser at partnerskap mellom skoler og pedagogiske forskningsmiljøer kan bidra til brobygging og tettere samarbeid. Men, for å bygge broen mellom teori og praksis må en rekke forutsetninger være til stede. Vi må ha spesialister på begge sider som kan bygge broen sammen.1

De siste sju årene har jeg lært noe viktig i rollen som faglig leder i enheten FIKS2 og som leder av flere forskning-praksis partnerskap. Innovasjonsprosjektene har tatt utgangspunkt i lokale skolemyndigheters problemstillinger, og de har fått ressurser til å koble på lærere og ledere. I desentralisert kompetanseutvikling har jeg sett hvordan ledere finner tid og ressurser blant lærerne til å skape forskningsbasert utviklingsarbeid lokalt. Likevel mener jeg det er behov for sterkere insentiver fra nasjonale myndigheter for å videreutvikle læreren som kunnskapsarbeider.

Et evig dilemma

Vinteren for 15 år siden leste jeg godt over 200 kapitler og artikler fra 32 FoUprosjekter i Praksisrettet FoU. 3 Et par år senere leverte jeg sluttrapporten i prosjektet Praksis som integrerte element i lærerutdanningen, et samarbeid mellom fem lærerutdanninger. Også der ble det laget en rekke modeller for å «utvikle ulike former for partnerskap mellom lærerutdanningsinstitusjonen og praksisfelt».4

Det er ikke antallet forskningsprosjekter og satsinger som det står på i forsøk på å koble lærerutdanning og praksisfeltet sammen. Det vi trenger er systematiske, nasjonale rammer og insentiver som kan sette både lærerutdanning og skole i stand til å være likeverdige partnere i brobyggingen.

Lovnadene som støvet ned

Året 2017 er en milepæl. Da ble Strategi for kvalitet i lærerutdanningen 2025 lagt frem samtidig som en ny modell for lokalt forankret kompetanseutvikling ble fremmet i en stortingsmelding.5 Her ble satsingen på lærerutdanningsskoler (eller universitetsskoler) nevnt sammen med en rekke andre ordninger for brobygging. Det skulle satses på delte stillinger og lærerspesialister, og det ble øremerket midler til begge deler i en pilotordning.

Fem år etter foreslår et utvalg, som så på etter- og videreutdanning, flere tiltak «for å systematisere arbeidet i partnerskapene». Utvalget pekte på fire karriereveier som en løsning for å rette opp i skjevhetene mellom lærerutdanningene og praksisfeltet. Hensikten med disse fire karriereveiene var å gi den enkelte lærer en utviklings- og karrieremulighet. Med disse lærernes hjelp skulle profesjonelle fellesskap bli styrket i for å gi et godt faglig og pedagogisk tilbud til barn og elever».7

Tidligere kunnskapsminister Tonje Brenna takket pent for utvalgets arbeid i september 2022. Deretter la hun ned lærerspesialistordningen. Hun lovet noe nytt og bedre. Dette løftet ble avgitt for snart to og et halvt (skole)år siden! Hvor mye støv skal gode forslag til karriereveier i læreryrket samle? Når skal dialogen mellom partene føre til noe konkret8 , som kanskje også kan bidra til bedre rekrutteringen til læreryrket?

Lokal brobygging i praksis

I partnerskapene er det lite støv. De siste sju årene har jeg gradvis lært mer om nettopp hvor viktig rollen til lærere i ressurs- og utviklingsgrupper spiller for det lokale utviklingsarbeidet. Mange skoleledere har også forstått verdien i å «distribuere» ledelsen av skoleutvikling, slik min kollega i FIKS seniorrådgiver Bjørn Bolstad skrev om i forrige nummer (Skolelederen nr. 4/2024, side 32 – 35).

Nøkkelen er å sette av tid, gi lærere som skal lede utviklingsarbeidet et tydelig mandat, og gradvis la lærere bygge opp en identitet som ressurs- og utviklingslærer, eller lærerspesialist om du vil. De er sammen med skoleledere vårt viktigste «brohode» i partnerskapets likevekt. Det har jeg erfart i flere prosjekter der skolemyndigheter har hatt mulighet til å skape ressurser lokalt.

Periodeplaner og kunstig intelligens

I arbeidet med Færder kommune samarbeider vi i FIKS med fem koordinerte tiltak for å bygge kompetanse hos barne- og ungdomsskolelærere, samt i hele ledergruppen. I arbeidet med det overordnede temaet læringsledelse og digital transformasjon er skolenes periodeplaner helt sentrale. De er vårt kunnskapsobjekt, et felles referansepunkt som vi utvikler gjennom teori og praksis. Forskningen viser hvor viktig det er å ha slike kunnskapsobjekter9 . På vår felles første skoleledersamling i 2025 fortalte utviklingslærerne i Færder kommune hvordan denne planen fikk fram spenninger og diskusjoner i profesjonsfellesskapet. Ved å presentere og diskutere planarbeidet på tvers av skoler kan det knyttes til forskningsbasert kunnskap om betydningen av slike kunnskapsobjekter.

I faglig arbeid med kunstig intelligens er også ressurs- og utviklingslærere helt sentrale. Med utgangspunkt i Osloskolens KI-løsning har vi satt sammen atten lærere, utviklere og forskere for å arbeide didaktisk med kunstig intelligens i fire fag. Med forankring i toppledelsen til Oslo kommune får vi her arbeidet med KI på læringsfremmende måter samtidig som vi får diskutert aspekter ved risiko for elever og lærere. I arbeidet må vi både gjøre observasjoner, intervjuer med elever, samt arbeide med kompetanseutvikling på skolene. Ingenting av dette ville vært mulig uten lærere med spesialiserte kunnskaper om KI som innvilges tid og ressurser til å dokumentere, systematisere, forske og presentere prosjekter sammen med oss internt og eksternt på konferanser.

Utviklingslærere, eller «lærerspesialistene» om du vil, har avgjørende og kritiske roller i lokal skoleutvikling. Uten dem ville dette arbeidet ikke vært mulig. Det er et privilegium å få arbeide med så dedikerte lærere. Ved hjelp av sin ekspertise og kunnskap bidrar de til å styrke profesjonsfelleskapet. Det som mangler er tydeligere nasjonale rammer, mandater og insentiver som gjør det mulig å dyrke fram slike lærere i mindre kommuner. Vi må ha nasjonale ordninger som ikke forsterker Matteuseffekten i Skole-Norge.

Innovasjonsarbeid i likeverdige partnerskap

Forskjellene i Skole-Norge blir særlig tydelig når vi ser nærmere på hvilke skoleeiere som har ressurser til å søke prosjekter som for eksempel Innovasjonsprosjekter i offentlig sektor. I et innovasjonsprosjekt er det mulighet for å dele ressurser og «kunnskapsobjekter» utover det lokale utviklingsarbeidet. De siste fem årene har jeg arbeidet med to slike prosjekter sammen med store skoleeiere.10 Det avsluttede prosjektet Multimodal læring og Vurdering i 1:1 skolen er ett av dem (se Skolelederen nr. 1/2024, side 44 – 47).

Gjennom disse prosjektene har jeg hatt tett kontakt med et titalls ulike lærere i hele grunnskolen. I slike likeverdige partnerprosjekter arbeider vi sammen i alle deler forskningsprosessen, fra identifisering av hva som skal forskes på og utvikles, selve datainnsamling, analyse og presentasjon av resultatene». Basert på denne fasen utformet vi både lokale kompetanseutviklingstiltak og nasjonale kompetansepakker. 11

Slike langsiktige prosjekter har mulighet for at lærere skaper seg en ny identitet. Denne identiteten er knyttet til tre viktige prosesser. For det første handler det om å utvikle egen individuell kunnskap og ekspertise. For det andre får slike lærere en identitet til å utvikle sitt team eller profesjonsfellesskap på skolen. Og sist, men ikke minst, får disse lærere større innsikt i hvordan en organisasjon som det en skole er, utvikler seg. Slik blir de i større grad en viktig stemme i lokale skolemyndigheters planarbeid og kan bidra med spesialisert kunnskap langt utover lokalt utviklingsarbeid.

Min oppfordring: Blås støv av gode forslag

Til tross for at det ikke har skjedd noe med gode forslag om nye karriereveier i skolen på flere år, har altså en rekke lokale skolemyndigheter med egen dyrebar tid og ressurser sett og vist hvor viktig slike ressurs- og utviklingslærere er for å skape lokal utvikling. Det er ingen tvil om at lærere med spesialiserte ferdigheter, kunnskaper og kompetanser finnes i Skole-Norge. Nasjonale myndigheter må vise at de anerkjenner at det finnes lærere som tar på seg et særlig ansvar med profesjonsutvikling. Jeg tror det er viktig, også for rekrutteringen til yrket. Forskningen viser at dersom vi gir lærerne tillit, tid og ikke minst en tydelig rolle, slik at de kan bygge tillit i kollegiet, har de mulighet til å bygge seg en identitet som «lærerspesialist». Uten statlige initiativer som tilrettelegger for slike roller kan vi stå i fare for å skape enda større forskjeller i Skole-Norge.

YS-lederen: – Forventer god reallønnsvekst

Hans Erik Skjæggerud og Jens Stoltenberg
Finansminister Jens Stoltenberg deltok på YS’ inntektspolitiske konferanse. Her i møte med YS-leder Hans-Erik Skjæggerud. Foto: Martin Müller

I går avholdt YS sin inntektspolitiske konferanse og vedtok kravene foran årets mellomoppgjør. Dyrtid, mangel på arbeidskraft og en ustabil internasjonal situasjon griper rett inn i lønnsforhandlingene.

– Vi skal ivareta medlemmene våre, men også bidra til en sunn, norsk økonomi. Økt lønn er det viktigste tiltaket for de som rammes hardest av dyrtida, slår Skjæggerud fast.

– Arbeidstakerne må få sin del av overskuddet
De siste årene har lønnsomheten i industrien økt kraftig. Samtidig har stadig mindre av verdiskapingen gått til lønn til arbeidstakerne. Det har holdt lønnsutviklingen i hele arbeidsmarkedet nede. Siden 2021 har arbeidstakerne gått glipp av 62 milliarder kroner.

– Bedriftseierne skal naturligvis ha sin del av kaka, men når kaka blir større må også arbeidstakerne få det de har krav på. Det hadde ikke blitt noen produktivitetsvekst uten de ansatte, slår YS-lederen fast.

Mangler kompetent arbeidskraft
Over halvparten av oss har tatt grep for å håndtere dyrtida. Vi tar ekstravakter eller jobber overtid for å spe på inntekten, viser YS Arbeidslivsbarometer. Det har også vært en betydelig økning blant de som trenger økonomisk hjelp, ifølge Nav. Samtidig mangler bedriftene kompetent arbeidskraft.

– Mens landet mangler arbeidskraft, blir stadig flere syke eller uføre. Antallet som skyves ut av arbeidslivet øker. Psykiske lidelser er en av hovedårsakene. Sånn kan vi ikke ha det, sier Skjæggerud.

YS-lederen er svært bekymret over at stadig flere mottar uføretrygd eller arbeidsavklaringspenger.

– Senere denne uken kommer Nav med nye tall for sykefraværet. Jeg forventer dessverre at de vil bekrefte bildet. Vi må sette inn robuste tiltak for å snu utviklingen, sier Skjæggerud.

– Dette forteller også hvorfor det var så viktig for oss å inngå en ny IA-avtale. Nå vil det være mulig for partene å jobbe sammen om gode tiltak, sik at vi får redusert sykefraværet og skaffet mer kompetent arbeidskraft.

Podkast: Den fastlåste skjermdebatten

Hvordan kan vi sørge for en mer ryddig diskusjon fremover, og hvordan skal vi forholde oss til den videre digitaliseringen av skolen? Sammen med Utdanningsforbundet, Universitetet i Oslo, FUG og Elevorganisasjonen, har Skolelederforbundet satt ned en uformell tenketank der vi diskuterer disse spørsmålene.

Med oss i studio for å fortelle om dette arbeidet, har vi rådgiver Kathrine Selvikvåg (Skolelederforbundet), FUG-leder Ståle Kalkvik og avtroppende leder for Elevorganisasjonen, Madelen Kloster.

Hvordan kan man best legge til rette for et godt barnehage- og skolemiljø?

Et trygt og godt barnehage- og skolemiljø er grunnleggende for barnets utvikling og trivsel. For at barn skal føle seg trygge og ivaretatte, både emosjonelt og fysisk, er det flere faktorer som må være på plass. Her er noen viktige aspekter som kan bidra til et trygt og godt miljø:

1. Fysisk sikkerhet

  • Trygge fysiske omgivelser: Lokalet og uteområder skal være sikre.
  • Rutinene for nødssituasjoner: Barnehagen og skolen bør ha klare beredskapsplaner, for eksempel ved brann, og at det er viktig at barn også skal være kjent med disse planene.

2. Emosjonell trygghet

  • Støttende voksne: Ansatte bør være omsorgsfulle, trygge og tydelige, slik at barna føler seg sett og hørt. Diana Baumrind sier det er en oppdragerstil som er Autoritativ.
  • Positive relasjoner: Relasjonene mellom ansatte og barn, samt mellom barna selv, skal preges av respekt, vennlighet og omtanke. Det er viktig at barna opplever at de har et sted å gå til hvis de føler seg utrygge eller har problemer. Alle må være en del av et felleskap, det å ikke være inkludert i felleskapet kan føre til en rekke uheldige konsekvenser.
  • Aktiv forebygging og håndtering av mobbing – der fokuset ligger på både å forebygge mobbing gjennom bevisst arbeid, klare retningslinjer og et støttende miljø, samtidig som det er effektive og raskt iverksatte tiltak for å håndtere eventuelle tilfeller av mobbing på en rettferdig og omsorgsfull måte.

3. Inkludering og mangfold

  • Alle skal føle seg velkomne: Barnehagen og skolen skal tilrettelegge for at barn med ulik bakgrunn, funksjonsevne, etnisitet og kjønn føler seg inkludert og verdsatt. Barn skal være inkluderte ikke bare integrert. Det er barnet som skal føle seg inkludert, og ikke noe de voksne tror at barnet er.
  • Aktiviteter og opplegg for alle: Undervisning og lek skal være tilpasset barnas ulike behov, slik at alle har mulighet til å delta og utvikle seg etter barnets nivå.

4. Gode pedagogiske tilbud

  • Kvalifiserte og engasjerte ansatte med god kapasitet: Lærere og barnehageansatte skal være utdannet, og være oppdatert på teori og nyere forskning.
  • Variert læringsmiljø: Et rikt og variert pedagogisk miljø fremmer både kreativitet, problemløsning og samarbeid. Dette gir barna muligheten til å utvikle sine sosiale og faglige ferdigheter som er viktig for trivsel og mestring for å bli robuste og møte fremtiden på det den har å by på.

5. God kommunikasjon

  • Åpen dialog med foreldre: For å sikre et godt samarbeid mellom hjem og barnehage/skole er det viktig med regelmessig og åpen kommunikasjon. Foreldre skal kunne dele bekymringer, og de skal få tilbakemelding på barnets utvikling og trivsel. Det er foreldre som kjenner sitt barn best derfor må vi gi dem mulighet til medvirkning i barnets læring. Trygge foreldre skaper trygge barn.
  • Barnas medvirkning handler om at barn skal ha mulighet til å delta aktivt i beslutninger som angår deres hverdag, læring og utvikling. Når barn får være med på å påvirke og bidra til hvordan ting skjer, føler de seg mer verdsatt, ansvarlige og delaktige i sitt eget liv. Medvirkning er en viktig del av barns rettigheter, og det er en måte å styrke deres selvtillit, selvstendighet og evne til å samarbeide med andre.

6. Regler og struktur

  • Tydelige forventninger: Det bør være klare regler og rutiner som er forståelige for barna. Dette gir trygghet og en følelse av forutsigbarhet, samtidig som barna lærer viktige sosiale ferdigheter.
  • Tydelige og rettferdige reaksjoner på uønsket atferd – hvor fokus ligger på å gi klare, rettferdige og konstruktive tilbakemeldinger når barn handler på en måte som ikke er i tråd med felles regler og normer, samtidig som det tas hensyn til barnets utviklingsnivå og forståelse.
  • Relasjonskartlegging og «Bussen»

For å sikre at alle barn er inkludert i felleskapet i vår barnehage bruker vi en relasjonskartlegging av de ansatte. De ansatte har fargekode på sin relasjon til barna på avdelingen. Det kan være at du markerer en god relasjon med fargen grønn, markerer du med gul er det litt utfordrerne, eller rødt/svart ingen god relasjon. Dette er en metode som er utviklet av Berit Bae. Her kan vi oppdage om det er noen barn som ikke har god nok relasjon til de ansatte. Da iverksetter vi tiltak for å forbedre dette. Vi har også gode refleksjoner gjennom bruk av teori og forskning. Vi bruker også pedagogisk analyse som er utarbeidet av Thomas Nordal for tiltaksplanen. Vi bruker også noe vi kaller «bussen» med barna. Vi har laget en buss og bilder enkeltvis av alle barna på avdelingen. Barna får lov å velge» venner» som de vil ha med seg på bussen. Gjennom denne kartleggingen kan vi oppdage om det er noen barn som ikke blir valgt av noen og dermed ikke er inkludert i et felleskap. Da kan vi sette inn tiltak for å sikre at barnet får være en del av felleskapet. Når det er gått ca 6 mnd gjør vi dette igjen for å se om det er skjedd en positiv endring. Er ingen endring skjedd. Tar vi en ny pedagogisk analyse. Det vi har erfart er at når det er fokus på noe skjer det positive endringer. Vi samarbeider alltid tett med foreldrene ved tiltaksplaner.

7. Trivsel og velvære

  • Fokus på psykisk helse: Et trygt og godt miljø innebærer også å ta hensyn til barnas psykiske helse.
  • Fysisk aktivitet og helse: Barn skal ha mulighet for fysisk aktivitet, både ute og inne, og et næringsrikt kosthold som fremmer deres fysiske helse.

8. Engasjement og sosial læring

  • Samarbeid og fellesskap: I et trygt miljø lærer barna å samarbeide, dele og ta hensyn til hverandre. Dette skaper et positivt sosialt miljø og styrker barnas empati.
  • Balanse mellom frihet og struktur: Barna trenger både tid til fri lek og aktiviteter der de kan bruke fantasien og være kreative, og samtidig strukturert læring som gir dem nye ferdigheter og innsikt.

Oppsummering

Et trygt og godt barnehage- og skolemiljø er et sted hvor barna kan vokse og utvikle seg, både faglig, sosialt og emosjonelt. Det er et miljø der de føler seg sett, hørt og ivaretatt, og der de har gode muligheter for læring, vennskap og personlig utvikling. For å oppnå dette, kreves det et tett samarbeid mellom ansatte, barn og foreldre, samt et klart fokus på sikkerhet, trivsel, inkludering og psykisk og fysisk helse.

‒ Viktig å handle raskt hvis barnehagebarn ikke har det bra

Foreldreundersøkelsen viser at 97 prosent av foreldrene mener barnet trives i barnehagen. De fleste foreldre sier de får god informasjon, blir gitt mulighet til å medvirke til barnas hverdag og har god dialog med personalet. De fleste er også fornøyd med ute- og innemiljøet, mens 1 av 5 sier de er misfornøyde med hvor mange ansatte det er i forhold til antall barn.

Utdanningsdirektoratet har publisert tallene fra foreldreundersøkelsen i barnehagene.

Udir har laget nye råd

Tilbakemeldinger fra barnehager og kommuner viser at mange ønsker mer veiledning om hvordan de skal forstå regelverket, når de skal gripe inn og hvordan plikten til å handle skal utøves i praksis.

‒ Det kan være vanskelig å fange opp at de yngste barna blir utestengt, plaget eller på andre måter ikke har det trygt og godt. Det er derfor viktig at barnehagen har gode rutiner for hvordan de skal jobbe med dette, slik at alle vet hva de skal gjøre når slike situasjoner oppstår, sier Rosenkvist.

Utdanningsdirektoratet har nå utviklet nye temasider og samlet ressurser og forskning på feltet for å støtte personalet i barnehagen når de skal håndtere saker der barn ikke har det trygt og godt i barnehagen.

Forskning og erfaring viser at det er viktig at barnehagen tar grep raskt, så snart de har mistanke om at et barn ikke har det trygt og godt. De skal ha en samtale med barnet i trygge omgivelser, ta barnet på alvor og involvere hjemmet. Barnehagen skal undersøke saken systematisk og på flere måter, og analysere funnene for å finne riktige tiltak.

Historisk milepæl: Europaparlamentet oppretter tverrpolitisk gruppe for utdanning

Thomas Minder (Det sveitiske skolelederforbundet) og Eleonora Meleti (EU-parlamentet)
Thomas Minder (VSLZH) og Eleonora Meleti (EU-parlamentet)

Med bred støtte fra medlemmene har ESHA jobbet aktivt for å få denne gruppen etablert og har fulgt initiativet tett. Dette arbeidet har skjedd i nært samarbeid med vår utdanningskoalisjon, koordinert av European Federation of Education Employers (EFEE), og som medlem av Life Long Learning Platform (LLLP). Også Schuman Associates er en sentral samarbeidspartner.

Gruppen vil ledes av visepresident i Europaparlamentet, Victor Negrescu (S&D), samt parlamentsmedlemmene Eleonora Meleti (EPP), Brigitte van den Berg (Renew Europe) og Nela Riehl (Greens/EFA). Rundt 120 parlamentarikere har uttrykt sin støtte. I månedene fremover vil vi følge prosessen videre og se hvordan etableringen konkret vil gjennomføres i samarbeid med EU-parlamentet og øvrige partnere.

Under lanseringen var det særlig fokus på styrking av yrkesfaglig utdanning og opplæring. Sveits har lenge vært et foregangsland innen dette området, og yrkesfagutdanningen der er en nøkkelfaktor bak landets lave ungdomsledighet – en stabil trend gjennom flere tiår. Dette er et tema som vekker stor interesse i mange europeiske land.

ESHA ønsker spesielt å fremheve betydningen av formell utdanning og rollen skoleledere spiller i å styrke skoler og utdanningssystemet som helhet. I tillegg mener vi at livslang læring for lærere må få økt oppmerksomhet.

Gikk du glipp av lunsjsamtalen om eldre og ledelse i arbeidslivet?

Gikk du glipp av sendingen? Se opptaket her: 

Leif Johan Sevland
Leif Johan Sevland fra Offshore Northern Seas

Økt levealder og bedre helse gjør at flere eldre står lenger i arbeid. Perspektivmeldingen viser at forventet levealder og andelen eldre i arbeid vil øke betydelig frem mot 2060. Samtidig møter vi utfordringer.

Hvordan kan vi endre holdninger, fjerne hindringer og sikre at flere ønsker – og får muligheten – til å stå lenger i arbeidslivet?

I samtale med Trond R. Hole, generalsekretær i Parat og leder av lederutvalget i YS, vil Leif Johan Sevland og Roger Moen belyse temaet både fra et faglig ståsted og gjennom praktiske erfaringer som ledere.

YS: – Tallenes tale er tydelig, lønna skal opp i år

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud. Foto: NTB Kommunikasjon/Thomas Brun

Fredag formiddag la Teknisk beregningsutvalg (TBU) frem sin foreløpige rapport. Den danner et viktig bakteppe for vårens lønnsoppgjør. YS mener tallene fra TBU viser at det også i år er rom for lønnsvekst.

TBU anslår den samlede årslønnsveksten i industrien til 5,3 prosent fra 2023 til 2024. Konsumprisveksten anslås til 2,5 prosent fra 2024 til 2025, mens prisveksten året før var 3,1 prosent. Anslaget er usikkert, spesielt knyttet til utviklingen i kronekursen, energiprisene og internasjonal økonomi, herunder risikoen for store endringer i handelspartnernes handelspolitikk.

– Det er viktig å minne om at dyrtida ikke er over for mange arbeidstakere. Renta er fortsatt høy og prisene øker på viktige varer for folk flest. Det er våre medlemmer som skaper verdiene i norsk økonomi. Derfor fortjener de lønnsøkning også i år, sier Skjæggerud.

Industriens kostnadsmessige konkurranseevne har bedret seg siden 2012, etter å ha svekket seg i årene før. Både svekkelsen frem til 2012 og bedringen i årene etterpå avspeiler i stor grad utviklingen i kronekursen.

– De siste årene har vi sett et betydelig fall i den andelen av verdiskapingen i industrien som tilfaller arbeidstakerne. Inn i lønnsoppgjøret vil vi ha blikket rettet mot lønnsomheten i denne næringen, både de siste årenes utvikling og hva vi kan forvente i framtiden, sier YS-lederen.

YS vedtar sine krav i lønnsoppgjøret på sin Inntektspolitiske konferanse 25. Februar. 14. mars starter forhandlingene mellom YS og NHO.

Månedens bøker i februar

Månedens bøker februar
Månedens bøker fra Fagbokforlaget.

I tillegg får du planleggere til rabattert pris.

Som medlem i Skolelederforbundet får du hver måned rabatt og fri frakt på en eller flere utvalgte bøker fra Fagbokforlaget.

Bøkene velges ut av en redaksjon i Fagbokforlaget i samarbeid med Skolelederforbundet. Bøkene som velges ut skal bidra til faglig påfyll, inspirasjon og hjelp for deg som jobber med skoleledelse.

Les mer om månedens bøker >>

Podkast: Kvalitetsutvikling: Hvordan jobber vi for bedre ledelse og miljø i skolen?

Vi har fått besøk av Hilde Forfang og Jan Merok Paulsen, som er blant våre fremste eksperter på feltet. De var nylig redaktører for antologien Ledelse av kvalitetsarbeid i skolen.

De hevder blant annet at avgjørende faktorer for god kvalitetsutvikling i skolen er samarbeid, medvirkning i alle ledd og evnen til å analysere de data man har tilgjengelig.